over marijke


Mijn vader overleed op veel te jonge leeftijd (61 jaar) in januari 1991. Mijn dochter Isabelle was toen 4 maanden oud. In de maanden na de dood van mijn vader adviseerde iemand mijn moeder om zich op te geven voor yoga lessen. Dat deed ze.

In die tijd gaf ik vier avonden per week aerobic en step lessen in mijn aerobic studio.

Ik werd geprikkeld door de yoga. Zonder enige yoga ervaring schreef ik me in voor de yoga docenten opleiding bij Vikas in Den Haag, onder leiding van Sylvia Ekkers. Sylvia is opgeleid door Corrie Koot, die in de directe Sivananda lijn opgeleid is.

Ik ben er trots op mijn diploma’s bij Vikas behaald te hebben, zodat Yogastudio MACSY in een directe lijn staat met swami (= goeroe) Sivananda Saraswati (1887-1963).

Met mijn zoon Julien in de buik ben ik direct na mijn basisopleiding yoga begonnen aan de zwangerschap yoga opleiding. Julien is in januari 1994 geboren, waardoor ik pas in mei mijn examen verlaat kon doen.

Sinds september 1994 geef ik Hatha yoga lessen in Zoetermeer, zowel voor volwassenen (ook zwangeren), als voor jongeren en kinderen. De lessen vinden in groepen plaats en ook individueel.

Mijn lijfspreuk is: mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam.

Isabelle is nu volwassen en heeft na twee jaar stage sinds  het voorjaar van 2013 haar eigen yoga studio, onder de naam Atmajyoti yoga. Ik ben heel trots op haar.

Naast de lessen in de studio gaan we regelmatig met groepen het klooster in, geven we klankschalen concerten, workshops meditatief schilderen, yoga Nidra en dergelijke.

Ik begeleid ook zwangeren tijdens de bevalling, als Doula.

Over de kloosterweekenden wil ik iets met je delen. Begin juli 2010 raadde een vriendin mij aan eens een paar dagen door te brengen in een klooster. “Klooster? Ik? Poeh, raar, dan mag ik zeker niet praten……… nee, niets voor mij” was mijn eerste reactie. Tóch heb ik haar raad opgevolgd en ben ik naar het klooster in Egmond gegaan. Het was héél bijzonder. Het fijne was dat niets moest maar alles mocht. Ik combineerde het kloosterritme (dit zijn de bezoeken aan de kapel, die ik als meditatie moment aanwendde) met mijn dagelijkse yoga routine (een ochtendsessie, een ademhalingssessie tussendoor en een avondsessie), aangevuld met een heerlijke meditatieve duinwandeling. Sindsdien gaan Isabelle en ik regelmatig terug voor ons yoga in het klooster weekend.

Van huis uit ben ik katholiek opgevoed. Mijn kinderen heb ik ook een katholieke basis meegegeven. Na bovenstaand verhaal heb ik ook veel respect voor Boeddha gekregen, aangewakkerd door mijn reizen door Nepal en India. Ik laat naast God ook Boeddha in mijn hart en in mijn leven toe.Yoga Nidra.

In het voorjaar van 2011 kwam Yoga Nidra op mijn pad, ook weer iets heel bijzonders. In een workshop van anderhalf uur, waarbij je heerlijk ontspannen, onder een warm plaid op je mat ligt wordt volledige fysieke, mentale en emotionele ontspanning teweeggebracht. Eén uur  yoga Nidra is even rustgevend als 4 uur slaap. De meeste mensen slapen zonder hun spanningen op te lossen. Dit heet Nidra, Nidra betekent slaap, ongeacht wat of waar. Yoga Nidra betekent slaap na alle lasten te hebben afgeworpen. Het is van een volkomen gelukzalige, hogere kwaliteit.

De workshop kan bij ons in de studio in Zoetermeer gevolgd worden, maar ook bij je thuis, in je eigen woonkamer met familie en vrienden.

Amerika boeit mij ook altijd enorm. Ik heb me ooit verdiept in de geschiedenis van Amerika. De derde president, Thomas Jefferson, de geestelijke vader van Amerika en “the pen of the revolution” (onafhankelijkheid van Amerika) schreef ooit: “knowledge is power”. Deze spreuk inspireert mij en dan niet in de zin van macht als macht, maar macht als kracht, kracht voor jezelf. Ik heb geprobeerd dit ook over te brengen op mijn kinderen.

Ik blijf mezelf verder ontwikkelen op mijn spirituele pad.

De passie en de helende kracht van yoga geef ik met plezier door aan anderen.


Marijke