Yoga ....... een beetje vaag, of toch niet?


Yoga betekent eenheid, eenheid met jezelf en je omgeving. Dat klinkt allemaal mooi, maar toch een beetje vaag. Oefeningen doen, navoelen in de kleermakerszit, ogen dicht en daarbij humm, hummen en dan maar zien of je met kleedje en al weg zweeft naar het Walhalla.

Natuurlijk houdt yoga veel meer in dan het beeld dat hierboven geschetst wordt.

Als je een nieuwe auto of laptop koopt, krijg je er gegarandeerd een instructieboek bij. Deze gebruikershandleiding staat vol met gegevens over hoe je met de producten om moet gaan. Waar is de handleiding voor jouw onderhoud en gebruik?

De mens is zeker één van de meest gecompliceerde machines ooit gecreëerd en toch is er geen handleiding voorradig. Natuurlijk zijn er psychologen, vaders, moeders, zussen, vrienden, goeroes, religies, diverse cursussen, maar uiteindelijk is er maar één regisseur van jouw leven en dat ben jezelf! Hoe goed bedoeld en waardevol deze adviezen ook zijn, je neemt uiteindelijk zelf je eigen verantwoordelijkheden om uit het leven te halen wat erin zit.

De wereld zoals we deze tien jaar geleden kenden is totaal veranderd; geografisch, sociaal, economisch en moreel. De snelheid waarmee veranderingen vandaag de dag plaatsvinden vertoont een stijgende lijn en levert daardoor een behoorlijke aanslag op je.

De verwachtingen die je van jezelf en anderen hebt en anderen weer van jou hebben worden steeds hoger.

Duizenden jaren geleden leefde de beschaving in een staat van yoga, in harmonie met de wereld. De leefwijze die men toen hanteerde was eenvoudig en op innerlijke kracht en gevoel gericht. De kennis en technieken van de yoga werden overal toegepast. Veel van deze kennis werd doorgegeven en tot op de dag van vandaag is deze wetenschap van grote waarde en toegankelijk voor iedereen.

Allemaal willen we graag balans in ons leven en gelukkig zijn. Niet afhankelijk van omstandigheden en emoties, meer ontspanning. Yoga biedt de mogelijkheid om die energie vrij te maken en weerstand te bieden aan stress en andere belemmerende factoren.

Yoga is een ondersteunende leefwijze en een middel om te komen tot een groter gevoel van welzijn. Yoga houdt het lichaam in vorm en traint de geest om sterk en flexibel te zijn. De technieken van yoga zijn zeer krachtig en hebben binnen een zeer korte tijd effect. Dit zowel op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied.

Ook mag er gelachen worden; lachen ontspant.


Marijke