Het effect van yoga


Wat doet yoga met je?

- Yoga verhoogt de concentratie en geeft souplesse aan het lichaam

- Yoga leert je omgaan met stress/spanning/angst; angst blokkeert het hele systeem

- Yoga leert je vertrouwd te worden met je eigen lichaam en zo naar signalen ervan

te leren luisteren

- Yoga leert je onbelemmerd en vrij te ademen m.b.v. gerichte

ademhalingstechnieken

- Yoga geeft je bewustwording van de in jezelf aanwezige energie en leert je die vrij

te maken en beter te gebruiken

- Yoga werkt aan een goede houding en corrigeert deze waar nodig;

lichaamshouding en levenshouding gaan hand in hand


Therapeutisch effect:

bekend is dat Yoga effect heeft op wat men psychosomatische ziekten noemt, psyche (geest) en soma (stof), doordat zij de mens juist als eenheid van deze aspecten behandelt.


Wat is yoga?

Behalve een prima vorm van lichaamsbeweging is yoga ook goed voor de hersenen. Onderzoek toont aan dat een stof in de hersenen vrijkomt die GABA heet. Depressieve mensen hebben een laag GABA-gehalte, maar een uurtje yoga liet een verhoging van 27% zien. Een Amerikaans onderzoek wijst erop dat vrouwen die aan yoga doen minder kans hebben op een eetstoornis en een beter zelfbeeld hebben.

Yoga betekent eenwording/vereniging. Door het oefenen van bepaalde lichaamshoudingen (asana’s) in combinatie met de juiste ademhaling, is het mogelijk tot eenwording van lichaam en geest te komen: één worden met je denken, je gevoel. Verschillende factoren kunnen deze eenwording in de weg staan, zoals: een verkeerde ademhaling, spanningen, stress, stijfheid, verkeerde eetgewoonten, minder goed functioneren van de bloedsomloop en dergelijke. Yoga kan een manier zijn meer zicht in jezelf te krijgen en bewuster te leven. Je leert om te gaan met emoties en spanningen. Je leert je lichaam en geest te ontspannen. De ademhalingsoefeningen stellen je in staat om fysiek en mentaal sterker te worden. Yoga is geschikt voor iedereen, jong en oud, beginners en gevorderden, met of zonder lichamelijke beperkingen. Ieder bepaalt zijn/haar eigen tempo.