YIN YOGA

Yin staat voor rust, aarde en passiviteit.

Yin yoga is een gemakkelijke en rustige vorm van yoga. De oefeningen zijn passief en worden voor een langere tijd ( 2 tot 5 minuten ) vastgehouden.

Yin yoga is laagdrempelig en hierdoor geschikt voor ( bijna ) iedereen. Het is een goede aanvulling op yang yoga stijlen (mixed, vinyasa en power yoga) en alle sporten.

Bij Yin yoga speelt het bindweefsel en de gewrichten een belangrijke rol. Deze krijgen alle aandacht, met als gevolg soepelheid en flexibiliteit. De heupen, het heiligbeen en de gehele rug staan centraal.

De weerstand, de energetische gesteldheid en de beweeglijkheid worden gestimuleerd met als gevolg een sterk lichaam en geest. Bovendien herstel je sneller na fysieke en/of mentale tegenslagen.


Yin yoga is een yoga vorm die voortkomt uit het Taoïsme (China). Taoïsme is een manier van leven en werken die accepteert, het waardeert en ervan leert.

Het Taoïsme gaat uit van chi en van de meridianen in ons lichaam.

Chi is de levensenergie, die we in de yoga terminologie prana noemen.

Het bindweefsel bevat een energie systeem waardoor chi / prana stroomt.

Chi stroomt door de meridianen, die we in yoga terminologie nadi’s noemen.


Paul Grilley, de herontdekker van Yin yoga, schreef in zijn boek ‘’Yin Yoga, outline of a quiet practice’’:

“Yang sporten richten zich op de kracht van de spieren. Het is niet de spierkracht die ons fit maakt, het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken”.


Tijdstip: op dinsdag en vrijdag ochtend om 9.30 uur in het CKC en in de mixed uren.

Vraag de data van de separate workshops op, die veelal op een zondag gegeven worden.